Főoldal

Magyar Kultúra Napja 2016.Árpád hős magzatjai…

Nemzeti imádságunk születésnapjára emlékeztek országszerte január 22-én, s együtt szavalta a nemzet a Himnusz, a Nemzeti dal, a Szülőföldem szép határa című verseket a világ minden részén. Nyíradonyban ez alkalommal dr. Joób Árpád népzenekutató tartott könyvbemutatót a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. A hamarosan napvilágot látó kötet címe: Nyíradonyi hegytetőn… - válogatás neves nyírségi énekesek dalaiból.

A Himnusz éneklésével kezdődött városunkban a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepség péntek délután a kívül-belül megújult művelődési házban. A népművészet ifjú mestere, Bárdosi Ildikó vezetésével a Nyíradonyi Pávakör nyitotta a rendezvényt, amely sok látogatót vonzott. Az énekcsoport nyíradonyi dalcsokra után a kutató zenetanár tárta a hallgatóság elé a már majdnem kész kiadványt. Dr. Joób Árpád elmondta, egy furcsa könyvbemutatóra érkeztek az érdeklődők, mert könyvet még senki nem vihet haza. „Mentségünkre legyen mondva: a szerkesztési és lektori munka folyamata, csakis azért tart ilyen sokáig, mert szeretnénk, hogy tökéletes legyen ez az alkotás. Azt reméljük, e nagyszerű forrásból az unokák unokái is meríthetnek majd.”
A kötetben a népművészet mesterei, Kurtyán Györgyné, Lázár Mihályné, Balázs Jánosné és Simon Sándorné által énekelt 111 dal kap helyet. Az archív énekfelvételekkel telt kiadvány cd és dvd melléklettel jelenik meg tavasszal, melyet a kották mellett az előadók életrajza és róluk szóló újságcikkek is gazdagítanak majd – tudhattuk meg a Nyíregyházi Főiskola nyugalmazott tanszékvezető tanárától.
A népzenekutató színvonalas előadása után Bárdosi Ildikó mutatott be a nagyérdeműnek egy mezőségről érkező énekest, Szász Piroskát. A búzai adatközlő hitelesen prezentálta az erdélyi világot, megkoronázva a pávakör műsorát.
A megjelentek betekintést nyerhettek egy újabb nyíradonyi kincs megszületésének folyamatába, mely által mindenki gazdagabban térhetett otthonába.

Tulipán Tamásné

 

Galéria


Részletek >>

„KINCSESTÁR”


 

A nyíradonyi művelődési ház a köznevelés eredményességéért

EFOP-3.3.2-16-2016-00352


r�szletek..

„GYÖNGYHÁZ”

Társadalmi Megújulás Operatív Program
Kulturális intézmények részvétele a tanórán kívüli nevelési feladatok ellátásában
r�szletek..

„HAGYOMÁNYAINKBÓL ÉPÍTKEZÜNK”

A Társadalmi Megújulás Operatív Program
Építő közösségek” 3. ütem – A) közművelődési intézmények a kreatív iparral kapcsolatos
 alapkompetenciák fejlesztését elősegítő új tanulási formák szolgálatában.