Nyíradonyi Pávakör szakmai támogatása - CSSP-NEPZENE-2018-0151
CSSP-NEPZENE-2018-0137
„Nyíradonyi Pávakör szakmai támogatása”

Bárdosi Ildikó a Népművészet Ifjú Mestere, a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola tanára által tartott szakmai továbbképzési alkalmak lehetőséget adtak a népzenei hagyományok élményszerű továbbadására. A továbbképzések alkalmával fontosnak tartjuk a magyar népdal stílusos énekléséhez szükséges hangképzési, előadásmódbeli és tájegységi ismeretek, jártasságok elsajátítását. Terdik Angéla népi iparművész által, a dalokban már feldolgozott tájegység, átfogó néprajzi ismeretekkel egészült ki, mely a dalcsokrok összeállításban is fontos szerepet tölt be.
A támogatásból vásárolt népzene elméleti kiadványok a népzene oktatás nélkülözhetetlen segédanyagai, mely nélkül kevésbé volna hiteles a neves adatközlőktől gyűjtött ismereteket átadni.
A támogatás által elért legfontosabb eredményeink a pávakör hagyományápoló munkájának eredményeként kiadásra kerülő Bárdosi Ildikó által szerkesztett 3 CD –nek megfelelő hanganyag –amelyet pen-driveon jelentettünk meg, nemcsak a pávakör de a település közössége számára is fontos, védendő érték, amellyel tovább éltetjük tájegységünk hagyományait és népzenei kincseit.
Viseletállományuk megújítása céljából a pávakör női tagjainak blúzokat és zárt, fűzős női karaktercipőket, a pávakör férfi új tagjai részére mellényeket illetve nadrágokat vásároltunk.
A pávakör megvásárolta az évek óta tervezett fényképezőgépet,állvánnyal és egy nagy méretű memóriakártyával, így már nem okoz problémát , minősítőkön ,fellépéseken és közösségi alkalmakon az élmények és emlékek digitális formában való rögzítése. Roll lapot készítettünk a "Nyíradonyi Pávakör 1971-2019 története képekben" címmel, amellyel tisztelgünk a város hagyományőrző közösségének munkássága előtt és megemlékezünk a fontosabb állomásokról.
A jelen támogatás segítségével részt vett a pávakör a „Ködellik a Mátra” egri országos minősítő versenyén- az előadott csokor összeállításában közreműködött Bárdosi Ildikó a Népművészet Ifjú Mestere, valamint szakmai képzések alkalmával felkészítette a tagokat a minősítőn való helytállásra. Ezen országos minősítőn neves szakmai zsűri előtt mérettetett meg Pávakörünk és az elérhető legmagasabb díjjal jutalmazták előadásukat. 2019. június 1-én Egerben Aranypáva díj birtokosai lettek.
Pávakörünk eleget téve a Tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület Asszonykórusa és Tamburazenekara többszöri meghívásának, részt vett a pávakör az „Akiktől még van esély örökölni” Népzenei találkozón. Bár a tornyosiak- akikkel hosszú évek óta baráti kapcsolatot ápolunk- visszajáró vendégei a nyíradonyi népzenei találkozónak, a Nyíradonyi Pávakörnek idén először sikerült fellépésével viszonozni ezt. Az Ady Endre Művelődési Egyesület tagjai nagy vendégszeretettel várták a nyíradonyiakat, akik baráti kapcsolatukat megerősítve a népzenei találkozó után sok közös élménnyel gazdagodva tértek haza és az ott megszerzett szakmai tapasztalatokat a további munkájuk során kamatoztathatják.
Bencze Lászlóné népzenekutató a következőket mondta a csoportról: "Hajdú-Bihar megye ún. kisdialektusai eltérőek, más a hangja a Hortobágynak, mint a Hajdúságnak, vagy a Sárrétnek. A Nyíradonyi Pávakör az erőteljes, csoportos előadásban is gazdagon díszített éneklésével a Hajdúságot képviseli." A támogatás segítségével ebben a szellemben folyat az eredményes szakmai munka- amely folytotn megújulásra serkeni a csoportot. 

„KINCSESTÁR”


 

A nyíradonyi művelődési ház a köznevelés eredményességéért

EFOP-3.3.2-16-2016-00352


részletek..

„GYÖNGYHÁZ”

Társadalmi Megújulás Operatív Program
Kulturális intézmények részvétele a tanórán kívüli nevelési feladatok ellátásában
részletek..

„HAGYOMÁNYAINKBÓL ÉPÍTKEZÜNK”

A Társadalmi Megújulás Operatív Program
Építő közösségek” 3. ütem – A) közművelődési intézmények a kreatív iparral kapcsolatos
 alapkompetenciák fejlesztését elősegítő új tanulási formák szolgálatában.