"Húzzad édes muzsikásom" - Táncházak és találkozások Nyíradonyban - CSSP-TANCHAZ-2018-0137
CSSP-TANCHAZ-2018-0137
"Húzzad édes muzsikásom" - Táncházak és találkozások Nyíradonyban

A „Barátoké” táncház szokás szerint a művelődési házban került megrendezésre. A Kisliget, Kispendely és Parittya néptáncegyütteseken kívül a népzenei találkozón résztvevő határainkon túlról érkező népzenei együttesek részvételével folyó Családok tánca „Fiúról apára” tánctanítás jó alkalmat adott a néptánc kedvelőinek, hogy a tehetséges fiataloktól ellesett mozdulatokat begyakorolhassák. Draskóczi Lídia hangja és autentikus előadásmódja eredményesen csalta táncba a mulatni vágyókat. Az est házigazdái a tőlük megszokott vendégszeretettel fogadták a „Barátokat” és a hagymás zsíros kenyér mellé előkerültek a finom borok és hajnalig tartó nótázással zárult az est.
A Batyus bál és táncház a Nyíradonyi pávakör hagyományos rendezvénye, melynek szervezéséhez néptáncegyütteseink a közelmúltban csatlakoztak. Ők tudatosan a hagyományos táncház, az autentikus népi hangszeres muzsika felé fordulnak. A tánckurzust Bak János néptáncpedagógus vezette. 
A zenekar által tartott pihenők alatt a közönség nótázással tartotta fent a figyelmet.
 A Folk –éj táncház a háromnapos Ligetalja rendezvénysorozat nyitóeleme. A művelődési ház szabadtéri színpadán, néptáncegyütteseink ünnepélyes gálaműsorával és a bizonyítványok átadásával kezdődött a program. A gálaműsorban fellépő esztelneki Hamuvirág néptáncegyüttes és az őket fogadó családok részvételével a szabad ég alatt elköltött vacsora után a nagyteremben folytatódott a mulatság, ahol a Flaska banda húzta a talpalávalót. 
Táncházainkban a zenekarok Mezőség, Kalotaszeg, Vajdaszentivány, Gyimes, Elek, Bag, Küküllő mente, Moldva, és Nyírség –Nyíracsád dallamaiból és táncaiból válogattak.
Táncházaink a generációk közti kapcsolatok erősítését szolgálták, hiszen az idősebbek tanulhattak a fiataloktól új táncdialektusokat.
Mindhárom táncház több éves múltra tekint vissza, ,nemcsak a település népdal és néptánc kedvelő közönsége , de a környékbeliek is számon tartják és érdeklődnek, hogy nehogy lemaradjanak.
A támogatás által szakmailag elismert zenekarok, népdalénekesek közreműködésével valósíthattuk meg táncházi alkalmainkat, ennek eredményeként a városban működő néptáncegyüttesek hiteles forrásból tanulhattak, a résztvevők pedig igényes népzenére mulathattak. A támogatás segítségével táncházaink olyan találkozásoknak adtak helyet és alkalmat, mely nemcsak közösségeinket, de határainkon átívelő kapcsolatainkat is erősítette. 

 

„KINCSESTÁR”


 

A nyíradonyi művelődési ház a köznevelés eredményességéért

EFOP-3.3.2-16-2016-00352


részletek..

„GYÖNGYHÁZ”

Társadalmi Megújulás Operatív Program
Kulturális intézmények részvétele a tanórán kívüli nevelési feladatok ellátásában
részletek..

„HAGYOMÁNYAINKBÓL ÉPÍTKEZÜNK”

A Társadalmi Megújulás Operatív Program
Építő közösségek” 3. ütem – A) közművelődési intézmények a kreatív iparral kapcsolatos
 alapkompetenciák fejlesztését elősegítő új tanulási formák szolgálatában.