Nyilvánosság
Sajtóközlemény PDF változatKincsestár táborok – már nem csak Nyíradonyban


A 2019. évben folytatódtak a Móricz Zsigmond Művelődési Ház által szervezett Kincsestár táborok.
A projekt keretében napközis táborokban (témahetek), élménytáborban, vidéki idill táborban, valamint balatoni táborban vettek részt a Szent Mihály Görögkatolikus Általános Iskola, az Arany János Általános Iskola, a fülöpi Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola, valamint a Kölcsey Ferenc Általános Iskola diákjai, valamint a Valcer Alapfokú Művészeti Iskola növendékei. 
A gyerekek az idén összesen 7 táborban tölthették hasznosan a nyári szabadidejüket. Napközis tábor keretében élményszerű, tapasztalati úton szereztek ismereteket a régi hagyományokról, elődeink szokásairól. Műhelylátogatás során megismerkedtek a népi kismesterségekkel, mint a fazekasság, hímzés, szőnyegszövés, valamint az ezekhez használt eszközökkel. 
Az élménytábor keretében az életkori sajátosságoknak megfelelően játékos önismereti, kulturális és művészeti táborban vettek részt. A tábor célja a készség és képességfejlesztés, a szabadidő hasznos eltöltése volt. A gyerekek megmutathatták tehetségüket festészetben és rajzolásban, valamint ügyességüket a sport és szabadtéri játékok, íjászat során. Könyvtárlátogatások alkalmával megismerkedtek az iskolai keretek között ritkán használt lexikonokkal, szótárakkal, valamint böngészési és kvíz feladatokat oldottak meg. A kirándulások alkalmával nyírbátori és debreceni kulturális intézményeket, valamint nevezetességeket tekinthettek meg a fiatalok. A helyi Katasztrófavédelmi Őrs tűzoltóinak közreműködésével izgalmas tűzoltó bemutatón, valamint balesetvédelmi előadáson vettek részt a táborba bevont gyerekek.
A Vidéki idill elnevezésű táborban a vidéki élet sajátosságait, szokásait testközelből ismerhették meg a diákok. Baromfiudvart, konyha és gyümölcsöskertet látogattak, valamint a tanyasi élet szokásaiba kóstolhattak bele. A tábor folyamán a szakmai munka sem maradhatott el intenzív mozgás és tánc keretében.
A Balatonon töltött felejthetetlen élmények során a „magyar tenger” kulturális és természeti sajátosságait, kincseit fedezték fel a gyerekek. A tábori programban sok-sok kirándulás, valamint balatoni fürdőzés is helyet kapott. Felelevenítve a régi táborok hangulatát, Ki mit tud? vetélkedővel és szalonnasütéssel, tábortűzzel zártuk nyaralásunkat.
A programok a Móricz Zsigmond Művelődési Ház és Városi Könyvtár az EFOP-3.3.2-16-2016-00352 azonosítószámú „Kincsestár” - a nyíradonyi művelődési ház a köznevelés eredményességéért című projekt keretében valósultak meg.


 

„KINCSESTÁR”


 

A nyíradonyi művelődési ház a köznevelés eredményességéért

EFOP-3.3.2-16-2016-00352


részletek..

„GYÖNGYHÁZ”

Társadalmi Megújulás Operatív Program
Kulturális intézmények részvétele a tanórán kívüli nevelési feladatok ellátásában
részletek..

„HAGYOMÁNYAINKBÓL ÉPÍTKEZÜNK”

A Társadalmi Megújulás Operatív Program
Építő közösségek” 3. ütem – A) közművelődési intézmények a kreatív iparral kapcsolatos
 alapkompetenciák fejlesztését elősegítő új tanulási formák szolgálatában.