Kinek a táncát táncolod?
A Móricz Zsigmond Művelődési és Információs Ház sikeresen pályázott az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt "Kinek a táncát táncolod?" című tehetséggondozó műhelyek támogatására meghirdetett pályázatára.

A projektben megvalósult feladatok:

Néptánc foglalkozások

2014. január 4-től június 21-ig 44 és 32 órában valósultak meg a néptánc foglalkozások Pósánné Wolf Andrea, Bak János néptáncpedagógusok, Muszka Ilona és Muszka György Mérai hagyományőrző táncosok, valamint Balogh Tímea és Palenik József néptáncpedagógusok, koreográfusok vezetésével.

A foglalkozásokon 22 tanuló, a Kisliget Néptáncegyüttes tagjai sajátították el elméleti és gyakorlati órák keretében Kalotaszeg tánckultúráját, a Mérai, valamint Szigetközi hagyományokat, táncokat. Az elméleti oktatásokon megismerhették a viseleteket, a fonóbeli játékokat, népdalokat, továbbá feldolgozták és elemezték az archív felvételeket, képi anyagokat, valamint betekintést nyerhettek az adott tájegységek népszokásaiba, hiedelmeibe. A gyakorlati foglalkozások alkalmával a fiatalok megtanulták a különböző forgástechnikai, tánctechnikai gyakorlatokat, legényesek alapmotívumait, motívumkötéseket, motívumsorokat. Gyakorolták a csárdásokat, valamint koreográfiákat állítottak össze a korábban elsajátított táncokból.

Személyes találkozás mérai hagyományőrzőkkel, valamint fiatal mérai táncosokkal

Fekete tavi vásár-Mérai szüreti bál

2013. október 10-13-ig a mérai barátok meghívására utazott el a Kisliget Néptáncegyüttes a Mérában megrendezett szüreti bálra. A bál szombat este kezdődött, előtte a szállást adó családok vendégelték meg az együttes tagjait, ahol a helyi hagyományos tisztaszobákat, valamint a kézzel készített mérai konfirmáló viseleteket tekinthették meg, próbálhatták fel táncosaink. A szüreti bálon is a hagyományos mérai viseletekben, jó hangulatban mulattak együtt a mérai és nyíradonyi fiatalok és idősebbek.

XXIII. Regionális Népzenei Találkozó

2013. december 6-8-ig került megrendezésre Nyíradonyban a XXIII. Regionális Népzenei Találkozó, ahol a pávakörök, citera együttesek és népzenészek bemutatói után a Mérai Hagyományőrző együttes, Muszka György, Muszka Ilona, a győri Cifra Műhely Egyesület táncosai, valamint Kiscsipás és zenekara és a tornyosi Dáridó Tamburazenekar közreműködésével kezdetét vette a Kalotaszegi bál, ahol kicsik és nagyok együtt mulathattak hajnalig.

Mérai juhmérés

2014. április 19-21-ig a Kisliget Néptáncegyüttesnek ismét alkalma nyílt ellátogatni Mérába, ezúttal a hagyományos juhmérésen, valamint a húsvéti locsolkodáson vehettek részt, valamint táncház és bál is színesítette a programot.

Ligetaljai Kulturális Napok

A XXI. Ligetaljai Napok alkalmával mérai barátaink újra Nyíradonyba látogattak, néptáncosainkkal közösen táncbemutatót, táncházat és kis összejövetelt tartottak. Ezeken a programokon még jobban megismerhették egymás kultúráját, hagyományait, és barátságunk is tovább erősödött.


Ahogy ők látták:


Élménybeszámolók

Október, Méra

Mérai barátaink meghívást küldtek nekünk a Mérában megrendezett szüreti bálra, ezért október közepén ellátogattunk hozzájuk sajnos csak két röpke napra, a bál szombat este volt, kora délután érkeztünk meg, ebéddel vártak minket és elszállásoltak különböző családokhoz. Mivel nagyon kíváncsiak vagyunk, megkérdeztük a házban lakókat, hogy van-e nekik tiszta szobájuk. A tisztaszoba egy helyiség, amelyben a kézzel készített gyönyörű ruhákat és bútorokat tartják. Egyszer lehetőségünk nyílt rá, hogy mi is felpróbáljunk egy mérai konfirmáló viseletet. Nagyon szép volt, sok munka van egy ilyen viselettel, nagyon sokan dolgoznak rajta, és egy évszakba kerül megcsinálni a ruhát. Miután a csodának vége lett, visszamentünk a vendéglátóinkhoz, beszélgettünk, készülődtünk az esti bálra, majd közösen elmentünk oda. A bálon nagyon sokat táncoltunk és a szívünkbe zártuk a muzsikát és a pillanatokat. Örök barátság alakult ki köztünk, és mi is meghívtuk őket a december 7-én megrendezett népzenei találkozóra.

                                                                                                                                                Groholy Gitta

A népzenei találkozó

A 2013. december 7-én megrendezett népzenei találkozóra hívtuk meg a mérai táncosokat. Ők már december 6-án megérkeztek, szállást biztosítottunk számukra, immár régi barátokként üdvözöltük egymást és összejövetelt szerveztünk aznap. Este bált rendeztünk ahol hajnalig táncoltunk, ünnepeltünk. A zenekar lelkesen húzta nekünk a zenét, mindenki élvezte az estét. December 7-én sor került a találkozóra, ahol felléptünk a mérai táncosokkal, Kiscsipás és Zenekara zenélt nekünk. A győri Cifra Műhely Egyesület mérai tisztaszoba gyűjteménye a városunkban kiállításra került. A rendezvény után kalotaszegi bál következett. Meghívtuk a megyében lévő táncos barátainkat is. Az este nagyon jól végződött, hajnalig roptuk együtt. Másnap beszélgettünk és nosztalgiáztunk egy kicsit, majd este útnak indultak.

                                                                                                                                                  Kiss Adrienn


Április, Méra

2014. április 19-én elindultunk mérai utunkra, ahol a minden évben megrendezett juhmérést szervezték meg. Amikor odaértünk már szinte testvérként köszöntöttük egymást, találkozgattunk nagyon sokat beszélgettünk és késő délután elkezdődött a juhmérés. Először felmentünk a mérai hegyre és tábortüzet gyújtottunk, énekeltünk, táncoltunk, a juhászok vigyáztak a juhokra, mikor vége volt az evészetnek, ivászatnak, visszamentünk a faluba, de a juhászok az állatokkal ott maradtak a helyen. Másnap a hagyomány szerint a juhászok reggel lejönnek a hegyről és a lakosságnak meg kell locsolnia őket. Ezután megkezdődött a juhmérés azon része, amikor megfejik a juhokat és a kapott tejet körbevitték a faluban majd egy régi pajtában lemérték a tejet és ezt egy kis táncház követte. Este a vacsora után elkezdődött a bál, nagyon jól éreztük magunkat, sokat táncoltunk. Beszélgettünk a közvetítőkkel, Muszka Györggyel és Muszka Ilonával, akik megtanították nekünk a mérai táncot. Ezért nagyon hálásak vagyunk nekik. Másnap nagyon fáradtan igaz, de elindultunk haza. Fájdalmas búcsút vettünk igaz barátainktól.

                                                                                                                                                       Guti Márk


Ligetaljai napok

2014-ben a XXI. Ligetaljai Napok alkalmával vendégül láttuk a mérai táncosokat. A ligetaljai napok első napján a mi együttesünknek, a Kisliget néptáncegyüttesnek volt az évzáró gálaműsora, amely táncházzal zárult. A méraiak pedig egy táncbemutatót tartottak nekünk eredeti kalotaszegi viseletben. Az est végén már nagyon jól megismertük a vendégeinket. Megismertük a kultúrájukat, a táncukat. A második napon egy kis összejövetelt szerveztünk, főztünk, táncoltunk, megtaláltuk a közös hangot velük. A ligetaljai napok vasárnapi záró rendezvényén az együttesünk a mérai táncosokkal közösen lépett fel. A nap végén sajnos búcsút kellett vennünk egymástól. Megígértük nekik, hogy mi is nemsokára ellátogatunk hozzájuk.

                                                                                                                                               Bucsku ViktóriaGalériák

Fekete tavi vásár - Mérai szüreti bál
Kiállítás megnyitó mérai táncbemutatóval - Debreceni Művelődési Központ
Ligetaljai Kulturális Napok rendezvénysorozata
Mérai adatközlők és hagyományőrző táncosok fogadása
Mérai juhmérés és bálra való utazás
Néptánc foglalkozások
XXIII. Regionális Népzenei Találkozó

„KINCSESTÁR”


 

A nyíradonyi művelődési ház a köznevelés eredményességéért

EFOP-3.3.2-16-2016-00352


részletek..

„GYÖNGYHÁZ”

Társadalmi Megújulás Operatív Program
Kulturális intézmények részvétele a tanórán kívüli nevelési feladatok ellátásában
részletek..

„HAGYOMÁNYAINKBÓL ÉPÍTKEZÜNK”

A Társadalmi Megújulás Operatív Program
Építő közösségek” 3. ütem – A) közművelődési intézmények a kreatív iparral kapcsolatos
 alapkompetenciák fejlesztését elősegítő új tanulási formák szolgálatában.