Bemutatkozás

Ötven év

Művelődési házunkat 1963-ban alapította és építette az akkori Nagyközségi Tanács Nyíradony szívében. Nemcsak az épület fekvése, hanem a benne zajló kulturális pezsgés révén is központi szerepe van a település életében.

Az első harminc

Maradandó értéket képvisel - a nemzeti kultúra részeként nyilvántartott – Aradványpusztai Asszonykórus és a ma is működő Nyíradonyi Pávakör. Az ő értékőrző munkájukat gyarapították a helyi népzenészek, időről időre újjászerveződő néptánccsoportok, melyeknek mai képviselőjük a Kisliget, Kispendely és a Parittya néptánccsoportok.
Nagy lendületet adott a kulturális életnek az 70-es években induló Röpülj páva mozgalom, melynek hatására alakult a fent méltatott pávakör és asszonykórus. Később a pávakör mellé citera-együttes is szerveződött. A kultúrház pedig helyt adott járási fesztiváloknak, minősítőknek, amelyek hatására még inkább felerősödött a helyi népdaléneklési kedv. Nyíradonyi adatközlők váltak a népművészet mestereivé, a MTA Zenetudományi Intézetének dokumentumtárában mintegy 700, akkoriban Nyíradonyban gyűjtött népdalt tartanak nyilván.
A két hatalmas cserépkályhás, magas színpados nagyteremben generációk élvezték a közösségi művelődés programjait: népszínházi előadások és országos hírű előadóművészek sora látogatott el Nyíradonyba; gyakorta bálozó ifjúság töltötte meg a nagytermet, helyi vagy szomszédos településen verbuválódott zenekarok játszották a korabeli divatos slágereket vagy húzták a talpalávalót.
Később az épület csendesebb részében létrejött a könyvtár, mellette az ifjúsági klub, mely a közösségi televíziózás, sakkozás és a jövő tervezésének helyszíne is volt.
Az intézményes művészetoktatást megalapozó hegedű és zongoraórák, kamarazenekari foglalkozások, énekkar és színjátszó kör, klasszikus balett, majd jazz-balettfoglalkozás elérhető volt művelődési házban, köszönhetően, jórészt, a mindig kiváló nyíradonyi iskola pedagógusainak.

Másik húsz

A létrejött értékek mellett régi-új szabadidős foglalatosság - a társastánc – vált divatossá. Ezt követte a mazsorett, majd hip-hop, break, s más, a multikulturalizmus jeleként megjelenő „könnyű” műfaj, mely mindig a legfiatalabb korosztályt ejti rabul. Ezekkel a műfajokkal sincs okunk szégyenkezni: csoportjaink országos, sőt nemzetközi színtéren is megállják a helyüket.
2001-től az alapfokú művészetoktatás intézményes bevezetésével nyílt lehetőség némi egyensúlyt megteremtésére a műfajok között. Azóta a tánc minden formája reneszánszát éli Nyíradonyban, újra indult a hangszeres zeneoktatás, s lassan-lassan formálódnak a helyi zenekarok is.

Integrált közösségi térként a művelődés színtereként szolgál még az aradványpusztai Faluház az Aradványpusztai Fiókkönyvtárral, melyben az egészségügyi szolgálat (felnőtt- és gyermekorvos, védőnő) is működik.


Napjaink

Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótábor
Nyíradonyi Pávakör
Parittya,  Kispendely, Kisliget néptánccsoportok
Ezüst Nyár Nyugdíjas Klub
Pinokkió Kulturális Egyesület
Digitális Jólét Pont, Teleház
Kiállítótér, Kéz-művészség
Regionális Népzenei Találkozó
Nemzetközi kapcsolat- német, brazil, finn
Magyar-magyar kapcsolat- Erdély, Partium, Vajdaság, Felvidék, Kárpátalja
Móricz Zsigmond Művelődési Ház: 06/52-203-092

Városi Könyvtár: 06/52-203-024

Aradványpusztai Fiókkönyvtár: 06/52-203-265

 

„KINCSESTÁR”


 

A nyíradonyi művelődési ház a köznevelés eredményességéért

EFOP-3.3.2-16-2016-00352


részletek..

„GYÖNGYHÁZ”

Társadalmi Megújulás Operatív Program
Kulturális intézmények részvétele a tanórán kívüli nevelési feladatok ellátásában
részletek..

„HAGYOMÁNYAINKBÓL ÉPÍTKEZÜNK”

A Társadalmi Megújulás Operatív Program
Építő közösségek” 3. ütem – A) közművelődési intézmények a kreatív iparral kapcsolatos
 alapkompetenciák fejlesztését elősegítő új tanulási formák szolgálatában.