Bemutatkozás

Nyíradonyi Pávakör

 

A jelenlegi pávakör elődje, a Menyecskekórus 1971. október 4-én, 29 fővel alakult meg Szőllősi János iskolaigazgató vezetésével. Feladatuknak tekintették, hogy összegyűjtsék, megtanulják és terjesszék a helyi ismert és kedvelt dallamokat. A dalok lejegyzésében jelentős szerepet vállalt Saláth János énekszakos tanár.
Az első fellépésre hamar, 1971. november 14-én került sor Nyíradonyban, a „Sárgul a falevél, hideg akar lenni” című népdal és népzenei vetélkedőn. Itt szerepelt először színpadon Kurtyán Györgyné - Málika néni és az akkor már 64 éves Lázár Mihályné - Vána néni, akik 1978-ban megkapták a Népművészet Mestere címet. A sikeren fellelkesülve, 1972 tavaszán férfiak is csatlakoztak az asszonyokhoz és megalakult a Nyíradonyi Pávakör. 1974-től 6-8 fős citera-együttes is kísérte a csoportot.

A hőskorban a legendás Vass Lajos karnagy révén több budapesti szereplésre, majd később rádió és tv – felvételre nyílott alkalmuk. 1977-ben a Magyar Televízió által hirdetett Röpülj Páva Népművészeti Vetélkedőn Betlehemes játékot mutattak be a pávakör férfi tagjai. Ez a régi hagyományt felelevenítő program azóta is szerepel repertoárjukban.
Pávakör művészeti vezetői: Szőllősi János, Kedves László, Prinyiné Győrffi Katalin, Balogh Júlia és 1999 óta Bárdosi Ildikó, a Népművészet Ifjú Mestere. Napjainkban a próbákat – Bárdosi Ildikó szakmai irányítása mellett - Csovban Renáta hegedűtanár vezeti.

Az együttes tagjai a nyíradonyi népdalkincset népszerűsítve bejárták Magyarországot és határon túlra is eljutottak: emlékezetes lengyelországi utazásuk, s a történelmi Magyarország tájegységi közül a Felvidéken, a Partium településein és Székelyföldön is vendégszerepeltek.

2001-ben jelent meg a Rozmaring, citrusfa címet viselő CD lemez, majd 2005-ben Bárdosi Ildikó szerkesztésében „Fészket rakott szívembe” című CD, s 2016-ban napvilágot látott Dr Joób Árpád szerkesztésében a Nyíradonyi hegytetőn című kiadvány, mely 111 nyíradonyi népdal dal kottáját, szövegét tartalmazza. Ezúton is tisztelgünk a neves népzene kutató – Dr Joób Árpád emléke előtt.

A térségben kiemelkedő jelentőségű népzenei rendezvényként szerveződött a Nyíradonyi Pávakör köré a Nyíradonyi Regionális Népzenei Találkozó. 1991 óta minden év decemberében Nyíradonyban találkoznak a régió és a határon túli magyarság hagyományőrző népdalkörei és citeraegyüttesei, hogy a Magyar Kórusok Napját, Kodály Zoltán születésnapját népzenei találkozóval ünnepeljék. Évente 40-50 együttes, több száz népzenét kedvelő ember tiszteli meg településünket.

Az működésének 47. évébe lépő együttes legnagyobb erénye az állandóság: magas szintű teljesítményüket a szakma és a közönség egyaránt elismeri: számtalan arany és ezüst minősítés, kiváló együttes cím mellett elnyerték a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Kölcsey-díját, majd Bocskai István-díját. Nyíradony város Önkormányzata 2002-ben csoportos Pro Urbe–díjban részesítette a Pávakört, kifejezve ezzel az együttesnek a város kulturális életében kifejtett kimagasló érdemeit.

Az elmúlt évben a Pávakör aktív vezetőinek, szervezőinek, a tagok hozzáállásának köszönhetően ismét megújult, létszámban gyarapodva ismét régi fényében tündököl.

Nyíradony Város Képviselő-testülete 2018. januárjában a csoportos PRO URBE- Nyíradonyért díjjal tisztelegni kívánt a régi pávakörösök odaadó munkája, a közösség érdekében kifejtett tevékenysége előtt, akik nélkül ma nem állhatnának itt a jelenlegi tagok, s ugyanúgy elismerését kívánja kifejezni a mai tagok előtt, akik a folytonosságot napjainkban fenntartják.


 

„KINCSESTÁR”


 

A nyíradonyi művelődési ház a köznevelés eredményességéért

EFOP-3.3.2-16-2016-00352


részletek..

„GYÖNGYHÁZ”

Társadalmi Megújulás Operatív Program
Kulturális intézmények részvétele a tanórán kívüli nevelési feladatok ellátásában
részletek..

„HAGYOMÁNYAINKBÓL ÉPÍTKEZÜNK”

A Társadalmi Megújulás Operatív Program
Építő közösségek” 3. ütem – A) közművelődési intézmények a kreatív iparral kapcsolatos
 alapkompetenciák fejlesztését elősegítő új tanulási formák szolgálatában.